Гайдарско надсвирване в с. Гела

109,00 лв.

Описание

За Фестивала:

XVIII-то Гайдарско надсвирване се провежда високо в Родопите на поляните на село Гела през първата събота на месец август. Провеждането на съборът в село Гела се прави от непознати времена и събира хора от цяла България. Тази традиция се спазва и  до днес, и съхранява културното богатство на Родопа планина.

Съборът в родопското село се е правил от незапомнени времена, като събира хора от страната и чужбина. Традицията цели да съхрани културното богатство на Родопа планина. Съборът събирал родовете, като всеки род си имал дърво. Все още може да видите табелки по някои от дървата, които са всеки род.

Това е най-големия събор в района. За него се готвят цяла година хората от селото и от всички околни села. Целта на този фестивала е да популяризира автентичния родопски фолклор и да се запази традицията. Всяка следваща година този фестивал, е все по-полярен и посещаван не само от българи, специално за него идват хора от Япония, Унгария, Франция и други държави.

Най-важното условие за участниците е изпълненията да са на каба гайди. Участниците се разпределят в три възрастови групи, при следния регламент: Няма как такъв фестивал да премени без едно задължително нещо – чеверме. Чевермето е традиционна родопска кухня и традиция в село Гела. Традицията започва през 1928-ма година и тогава са са изпекли над 30 чевермета.

Програма:

1 Ден
Тръгване рано сутринта от Стадион Васил Левски София по маршрут Пловдив -Девин в посока Илинденски поляни.
Посещение на Девин. Пристигане около обяд. Настаняване в хотелски комплекс.

Посещение на поляните. Потапяне в изпълненията на народното творчество и занаяти представени на събора. Може да се опита чеверме, руйно вино, да се участва  в настроението и танците.

Разглеждане и демонстрация на традиционни занаяти,  народни веселби и гайдарско надсвирване.

Вечеря по желание в ресторанта на комплекса. Нощувка.

2 ден
След закуска по желание:

1/ Посещение отново на Събора.

2/ Посещение по желание (срещу допълнително заплащане) на Националната астрономическа обсерватория Рожен –  най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа и на Балканския полуостров. . Намира се в Родопите, изградена е на връх „Св. Дух“, над местността Рожен. Стопанисва се от Института по астрономия на Българската академия на науките Редовната наблюдателна дейност по научни програми датира от септември 1979 г. Тя е най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура (над 12 млн. лв) и все още е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа. Тя е оборудвана с 6 телескопа: единият е универсален 2 метров Ричи Кретиен Куде, от който може да се наблюдава при посещението.

Отпътуване за София 14:00 часа. Посещение на град Широка Лъка. По желание – Етнографския музей и Старата черква , строена по време на Османската империя.

Пристигане в София вечерта.

Допълнителна информация

Цената включва:

• Транспорт с лицензиран автобус, различни капацитети (с оглед безопасността, ще се използва около 70% от капацитета на превозното средство, оставяйки достатъчно дистанция между клиентите)
• нощувка със закуска в хотелски комплекс район Пампорово
• екскурзоводско обслужване по маршрута
• трансфери от хотела до Събора
• посещение на Девин
• посещение на с. Широка Лъка

Цената не включва:

• посещение на НАО „Рожен“- 10 лева
• Вечеря в ресторанта на хотела – 12 лева
• Входове за посещаваните обекти
• Разходи от личен характер

Общи условия:

• Цената на екскурзията е валидна при 40 пълно платили.
• При резервация се плаща 50% от стойността на екскурзията. Пълно плащане 30 дни преди датата на отпътуване.
• Срок за уведомяване при недостатъчен минимален брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.
• Възможна е промяна в дните на провеждане на екскурзиите във връзка с промени в работното време на музеите.
• Възможни са промени във входните такси на музеите.